Dietetyka.pdf
Dietetyka.pdf Rozmiar 105,5 MB |
Jest to trzecie, zaktualizowane wydanie uznanego podręcznika z dziedziny dietetyki.
Obecna edycja zawiera::
- Aktualną wiedzę z zakresu żywienia w różnych grupach ludności i w różnych schorzeniach
- Nowo opracowane wartości odżywcze produktów żywnościowych
- Zalecane normy spożycia białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, makro- i mikropierwiastków oraz wielkości zapotrzebowania energetycznego dla rozmaitych grup ludności w stanach zdrowia i choroby
- Rozdziały dotyczące:: żywienia sportowców i ludzi pracujących w warunkach zwiększonego wysiłku fizycznego oraz żywności funkcjonalnej i modyfikowanej genetycznie
- Nowe diety stosowane w leczeniu żywieniowym
- Żywienie w przypadku różnych stanów patologicznych, np. w zatruciach pokarmowych, chorobach nowotworowych, neurologicznych
- Aktualne zalecenia dotyczące żywienia niemowląt i dzieci
1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii
2. Klasyfikacja i charakterystyka diet
3. Żywienie w wybranych chorobach
4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych
Piśmiennictwo
Skorowidz