uszka do barszczu 9925431288.jpg

uszka do barszczu 9925431288.jpg
Rozmiar 2 KB
Uszka do barszczu
ciasto

* mÄ…ka 25 dag
* wrzÄ…tek trochÄ™ do zarobienia ciasta
* żółtko 1 szt
nadzienie

* grzyby z barszczu
* masło 1 łyżka
* cebula 1 szt
* sól
* pieprz
Sposób przyrządzenia
Zagnieść ciasto jak na pierogi.
Grzyby zemleć.
Drobno posiekaną cebulę włożyć na rozgrzany tłuszcz, poddusić aż będzie szklista, dodać grzyby, sól, pieprz, przez chwilę smażyć i ostudzić.

Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokrajać na kwadraty o boku 3 cm i na każdy nałożyć trochę farszu.

Złożyć kwadracik na róg, zlepić brzegi i złączyć razem dwa przeciwległe różki.

Zagotować 3 litry wody, wsypać 3 łyżki soli i na wrzątek kłaść uszka, od chwili wypłynięcia gotować 4 minuty.
Odcedzić, wyłożyć na talerze i zalać gorącym barszczem.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • psmlw.htw.pl