uszka do barszczu 9925431288.jpg
uszka do barszczu 9925431288.jpg Rozmiar 2 KB |
ciasto
* mÄ…ka 25 dag
* wrzÄ…tek trochÄ™ do zarobienia ciasta
* żółtko 1 szt
nadzienie
* grzyby z barszczu
* masło 1 łyżka
* cebula 1 szt
* sól
* pieprz
Sposób przyrządzenia
Zagnieść ciasto jak na pierogi.
Grzyby zemleć.
Drobno posiekaną cebulę włożyć na rozgrzany tłuszcz, poddusić aż będzie szklista, dodać grzyby, sól, pieprz, przez chwilę smażyć i ostudzić.
Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokrajać na kwadraty o boku 3 cm i na każdy nałożyć trochę farszu.
Złożyć kwadracik na róg, zlepić brzegi i złączyć razem dwa przeciwległe różki.
Zagotować 3 litry wody, wsypać 3 łyżki soli i na wrzątek kłaść uszka, od chwili wypłynięcia gotować 4 minuty.
Odcedzić, wyłożyć na talerze i zalać gorącym barszczem.