d704277dea.jpeg
d704277dea.jpeg Rozmiar 32 KB |
Ciasto:
1,5 szkl. mÄ…ki
0,5 szkl. cukru
0,5 margaryny
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie nie równe części mniejszą wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Masa serowa:
1 kg. sera
0,5 kostki masła lub margaryny tortowej
6-7 jaj
po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i budyniu waniliowego
1,5 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 olejek waniliowy
rodzynki według uznania
Ser i masło zemleć w maszynce. Oddzielamy białka od żółtek . Do masy serowej dodajemy żółtka i pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Dno posmarowanej blachy wykładamy większą częścią ciasta na to wykładamy masę serową a na nią ścieramy na tartce dougą część ciasta zamrożonego. Sernik pieczemy ok. godziny, jeszcze ciepły można posypać wiórkami kokosowymi lub zimny posypać cukrem pudrem.